divendres, 13 de juliol del 2012

La Xarxa Euroregional per a la Custòdia del Territori participa al Seminari FEDER i Biodiversitat.



El passat 26 de juny, els membres de la Xarxa Euroregional,  Xarxa de Custòdia del Territori (xct) i Conservatoire d’Espaces NaturelsLanguedoc-Roussillon,  van participar com a ponents al Seminari Surf-Nature Interreg VI C sobre les Oportunitats futures per a la biodiversitat i el patrimoni natural al fons Europeu de Desenvolupament Regional. Organitzat conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal deCatalunya (CTFC), el Centre de Desenvolupament Integrat Rural de Catalunya (CEDRICAT), l'Associació d'Iniciatives Rurals deCatalunya (ARCA) i la Xarxa de Custòdia del Territori (xct), aquest Seminari volia donar a conèixer la nova proposta de programació del Fons FEDER i les oportunitats futures que comporta per a la biodiversitat i el patrimoni natural, així com debatre i fomentar cooperacions de cara al període de programació 2014-2020.

Destaquem que el Seminari va permetre fer palès les diferències entre França i Catalunya pel que fa a la gestió administrativa del Fons. Tal com va explicar la Sra. Claudie Houssard, Directora del Conservatoire d’Espaces Naturels Languedoc-Roussillon, el FEDER es fa servir a França per al finançament de les entitats privades i de llurs projectes en matèria de conservació de la biodiversitat. A Catalunya, al contrari, es va decidir limitar les convocatòries del FEDER a entitats i ens públics, deixant de banda al tercer sector ambiental.

Aprofitant de la taula rodona de la tarda del Seminari, el Sr. Jordi Pietx, Director de la Xarxa de Custòdia del Territori, va subratllar les avantatges del model francès així com els beneficis que comportaria la seva aplicació a Catalunya per al foment de projectes interregionals de conservació del territori i de la seva biodiversitat.

Entre els diferents participants al Seminari (membres de la Generalitat, de l’administració local, ONGs i particulars) es va acordar seguir dialogant per a millorar la gestió i l’aplicació del fons FEDER a Catalunya en matèria de biodiversitat.

Els projectes FEDER poden ser una oportunitat interessant per a la custòdia del territori i la biodiversitat en l’àmbit de l’Euroregió, i en destaca el programa específic de Cooperació Territorial per al Pirineu POCTEFA (http://www.poctefa.eu/).


Podeu consultar el programa i les presentacions del Seminari. Vegeu també la notícia publicada a la web de la xct.


*****************************************

Le Réseau de Coopération Eurorégionale pour la Gestion Conservatoire participe au Séminaire FEDER et Biodiversité.

Le 26 Juin dernier, le Réseau d’Intendance du Territoire en Catalogne (Xarxa de Custòdia del Territori – xct- en catalan) et le Conservatoire d’Espaces Naturels Languedoc-Roussillon ont participé comme intervenants au Séminaire Surf-Nature Interreg IV C sur les Opportunités futures pour la biodiversité et le patrimoine naturel offertes par le Fonds Européen de Développement Régional. Organisée conjointement par le Centre Technologique Forestier de Catalogne (CTFC), le Centre de DéveloppementRural Intégré de Catalogne (CEDRICAT), l’Association d’Initiatives Rurales deCatalogne (ARCA) et la xct, ce Séminaire avait les objectifs suivants : renseigner les participants sur la nouvelle proposition de programmation du fonds FEDER et les opportunités futures qu’elle offre en termes de biodiversité et de patrimoine naturel, mais aussi débattre et encourager les coopérations en vue de la prochaine période de programmation (2014-2020).

Notons que ce Séminaire a permis de mettre en évidence les différences qui existent en matière de gestion administrative du Fonds entre la France et la Catalogne. Comme l’a expliqué Claudie Houssard, la Directrice du Conservatoire d’Espaces Naturels Languedoc-Roussillon, le FEDER contribue en France au financement des entités privées et de leurs projets en matière de biodiversité. Ceci n’est pas le cas en Catalogne, où les appels à projets du programme FEDER ont été limités aux administrations publiques, laissant de côté les organismes privés de protection de l’environnement.

Jordi Pietx, le Directeur de la xct, a ainsi profité de la table ronde de l’après–midi pour souligner les avantages du modèle français ainsi que les bénéfices que sa transposition en Catalogne pourrait comporter pour le développement de projets interrégionaux de protection de la nature et de la biodiversité.

En conclusion de ce débat, les participants du Séminaire (qui venaient aussi bien du Gouvernement de Catalogne – ou Generalitat-  que de l’administration locale, et du secteur associatif) ont décidé de poursuivre le dialogue afin d’améliorer la gestion et l’application du Fonds FEDER en Catalogne en matière de biodiversité.

Les projets FEDER peuvent être une opportunité intéressante pour l’intendance du territoire et la biodiversité à toute l’Eurorégion, et il est important d’en souligner le POCTEFA, Programme Opérationnel de Coopération Territoriale Espagne-France-Andorre.


Pour plus d’informations, consulter le programme et les présentations du Séminaire. Lire aussi l’article publié sur le site de la xct.