divendres, 13 de juliol del 2012

S’obren noves vies de col•laboració transfrontereres per la conservació del territori a l’Euroregió amb la visita dels membres de la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) a Llenguadoc Rosselló



Entre els passats 12 i 14 d’abril, es va organitzar una visita-intercanvi a l’Euroregió entre les organitzacions Terre de Liens i la xct. Aquesta sortida tècnica tenia per objectiu intercanviar experiències i bones pràctiques en matèria de gestió social i sostenible de les terres agrícoles, tot donant a conèixer les diferències entre els marcs administratiu, polític i fiscal de França i Catalunya.

Terre de Liens és una organització francesa que té com a missió facilitar la instal·lació d’aquells joves agricultors que tenen un projecte respectuós vers la terra i el seu entorn. Per fer-ho compra terres que posa a disposició d’aquest col·lectiu. (Per més informació, consultar l’article publicat a la revista Agroterritori de l’Associació l’Era.) La xct és una organització constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori a Catalunya.

A més, el divendres 13 d’abril es van incorporar a la trobada varis emprenedors de la Xarxa Ashoka així com la Directora del Conservatoire d’Espaces Natural Languedoc Roussillon, entitat membre de la Xarxa Euroregional per a la custòdia del Territori i sòcia del projecte euroregional LIFE+ d’informació i comunicació anomenat LANDLIFE.

En aquest enllaç podeu descarregar el programa sencer de la visita així com consultar les presentacions dutes a terme pels participants sobre iniciatives de custòdia del territori i d’agricultura cívica.

Arrel de la trobada, es va acordar iniciar una col·laboració més estreta entre les organitzacions. A continuació se’n presenta el resum:

  1. Es va acordar donar visibilitat a aquesta trobada mitjançant aquesta notícia al bloc de l’Euroregió.
  2. Es va acordar treballar en la incorporació de Terre de Liens Llenguadoc Rosselló a la xarxa de Cooperació Euroregional Pirineus Mediterrània per a la custòdia del territori.
  3. La xct va convidar Terre de Liens Llenguadoc Rosselló a participar a la Setmana europea de la Custòdia del Territori. Aquesta Setmana tindrà lloc entre el 28 de setembre i el 7 d’octubre de 2012  i és una iniciativa desenvolupada en el marc del projecte LANDLIFE.
  4. La xct va convidar Terre de Liens a participar a un Seminari sobre les noves formes d’agricultura (agricultura basant-se en la cooperació ciutadans/agricultors, promovent la integració social, etc.) que organitzarà a Catalunya el novembre del 2012.
  5. La xct i Terre de Liens van presentar conjuntament amb 5 altres organitzacions europees una sol·licitud de finançament al programa Grundtvig per a un projecte sobre el “Intercanvi d’experiències per a identificar eines i mètodes per a posar a disposició terres en benefici d’una agricultura ecològica i de proximitat”. Esperem la resposta aquest mes de Juliol.
  6. La xct preveu acollir Terre de Liens per una visita-tornada a Catalunya a fi de donar curs al intercanvi i de treballar en especial sobre els temes següents:
    • diagnòstic, seguiment i avaluació de l’estat mediambiental de les terres i de la biodiversitat
    • negociació i formulació de contractes amb els propietaris o usuaris de les terres, d’acord amb els agents implicats
    • assessorament dels propietaris i/o pagesos a llarg termini perquè es comprometin a tenir pràctiques beneficioses per a les terres agrícoles i el medi ambient.
  7. La xct i Terre de Liens volen seguir intercanviant experiències i eines pràctiques, especialment respecte al tipus de contractes que fan servir amb els propietaris i els pagesos. Un dels reptes serà d’iniciar una reflexió sobre la possibilitat d’aprofitar les oportunitats ofertes per al dret consuetudinari.
  8. Havent identificat línies concretes de col·laboració Terre de Liens i el Conservatoire des Espaces Naturels du Languedoc-Roussillon iniciaran uns intercanvis per a fomentar cooperacions operacionals.
  9. Una integrant del Grup de Treball de Custòdia Agrària de la xct va allargar la seva estància a Llenguadoc Rosselló per a descubrir varis aspectes de les activitats i del funcionament de Terre de Liens (visita a finca, intercanvi amb els equips de la Foncière i del Fons, participació a reunions de al Foncière, etc..). Compartirà les informacions i anàlisis recollides per Terre de Liens amb la resta del Grup de Treball de Custòdia Agrària de la xct.
  10. Un intercanvi d’informació i de pràctiques podrà organitzar-se entre els equips de comunicació de la xct i de Terre de Liens.
 **********************************


La visite des membres du Réseau de l’Intendance du Territoire catalan (Xarxa de Custòdia del Territori – xct- en catalan) en Languedoc-Roussillon ouvre de nouvelles voies de collaboration transfrontalières pour la protection de l’environnement

Du 12 au 14 Avril derniers a eu lieu à l’Eurorégion la visite-échange entre les organisations Terre de Liens et la xct. L’objectif de cette sortie technique était d’échanger des expériences et des bonnes pratiques en matière de gestion sociale et durable des terres agricoles, tout en renseignant les participants sur les différences entre la France et la Catalogne en ce qui concerne leurs cadres administratif, politique et fiscal.

Terre de Liens est une organisation française dont la mission est de faciliter l’installation des jeunes agriculteurs qui ont un projet respectueux envers l’environnement, susceptible de protéger la terre et de la mettre en valeur. Pour ce faire, elle achète des terres qu’elle met ensuite à disposition de ce collectif. La xct est une organisation catalane de second niveau constituée de plus de 150 associations, fondations, municipalités, entreprises et personnes physiques travaillant en réseau pour l’intendance du territoire.

Par ailleurs, plusieurs entrepreneurs du Réseau Ashoka ainsi que la Directrice du Conservatoire d’Espaces Naturels Languedoc-Roussillon, entité membre du Réseau de Coopération Eurorégionale pour la Gestion Conservatoire, et partenaire du projet eurorégional LIFE + d’information et de communication nommé LANDLIFE.

En cliquant sur ce lien, vous pourrez télécharger le programme complet de la visite, mais aussi avoir accès aux présentations que vont faire les participants au cours de la rencontre sur l’intendance du territoire et l’agriculture civique.

Au terme de la visite, les participants vont décider d’initier une collaboration plus étroite. En voici le résumé :

  1. La xct et Terre de Liens vont décider de donner de la visibilité à cette visite via un article sur le blog de l’Eurorégion
  2. La xct et Terre de Liens vont décider de travailler à l’incorporation de Terre de Liens au Réseau de Coopération Eurorégionale pour la Gestion Conservatoire
  3. La xct va inviter Terre de liens- Languedoc Roussillon à participer aux activités de la Semaine européenne de l'intendance du territoire (28 septembre - 7 octobre 2012).
  4. La xct va inviter Terre de liens à participer à un séminaire sur les nouvelles formes d'agriculture (agriculture reposant sur la coopération citoyens/ agriculteurs, agriculture promouvant l'insertion sociale, etc.) qu'elle organise en Catalogne en novembre 2012. 
  5. La xct et Terre de Liens Languedoc-Roussillon vont, conjointement avec 5 autres organisations européennes, déposer une demande de financement européen au programme Grundtvig pour un projet sur le "Partage d'expériences pour identifier des outils et des méthodes pour mobiliser des terres au bénéfice d'une agriculture écologique, de proximité". La réponse est attendue en juillet. 
  6. La xct souhaite accueillir Terre de liens pour une visite retour en Catalogne afin de prolonger ces échanges, et de travailler en particulier sur les trois thèmes suivants:
    • diagnostic, suivi et évaluation de l'état environnemental des terres et de la biodiversité;
    • négociation et formulation des contrats avec les propriétaires ou utilisateurs des terres, en accord avec d'autres parties prenantes; 
    • accompagnement des propriétaires et/ ou des fermiers sur le long terme, afin qu'ils s'impliquent dans des pratiques respectueuses des terres agricoles et de l'environnement.
  1. La xct et Terre de Liens ont décidé de poursuivre l'échange d'expériences et d'outils pratiques, notamment au sujet des types de contrats qu'ils utilisent pour contractualiser avec les propriétaires ou les fermiers. Un des enjeux sera de réfléchir à la possibilité de mobiliser les opportunités offertes par les droits coutumiers et non-écrits.
  2. Terre de Liens Languedoc Roussillon et le Conservatoire d’Espaces Naturels Languedoc Roussillon ont identifié des lignes concrètes de coopération, et vont poursuivre les échanges afin d'engager des partenariats opérationnels.
  3. Un membre du Groupe de Travail d’Intendance Agraire de la xct a prolongé son séjour jusqu'au 28 avril pour découvrir différents aspects des activités et du fonctionnement de Terre de liens (visites de fermes, échanges avec les équipes de la Foncière et du Fond, participation à une réunion de la Foncière, etc.). Elle partagera les informations et analyses recueillies sur Terre de liens avec le reste du groupe de Travail d’Intendance Agraire de la xct. 
  4. Un échange d'information et de pratiques pourra être organisé entre les équipes de communication de xct et Terre de Liens.